Etno 2002/2003 fall/winter

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A jelenlévő múlt

A közösségben élő ember élete során nem töretlen úton jár. Elődeinek nyomdokába lép, s utódai őt követik majd azon az ösvényen, melyet a környező társadalom elvárásai és követelményrendszere alakítanak számukra. Ezt tartják a közösséghez tartozás legfontosabb bizonyítékának.

Hagyományőrzés ma

Mára ismét fontosakká váltak a társadalmi értékek, a család, az emberi kapcsolatok, az ebben rejlő stabilitás. Örökölt jussunk a felnövekvő nemzedék; gyermekeink, unokáink számára a gyökerek keresése. A múlt segítségével megtalálni a jövőt, intuitív módon megértetni olyan fogalmakat, mint történelem, hagyomány, tradíció, hazaszeretet. Vissza kell tekintenünk, tudnunk kell, honnét jöttünk, csak így találhatjuk meg az utat, mely a sikeres jövőbe vezet. A ma fiataljai egyre fontosabbnak érzik az etnikai hovatartozás külső megnyilatkozásait. A trendekben évről- évre fokozottan felfedezhetünk folklorisztikus elemeket. Kultúra és öltözködéskultúra, hagyományőrzés és divat, szerencsére mára egyre inkább összetartozó fogalmak. Feladatunk e kapocs mind szorosabbá tétele. Kutatás és közzététel, a múlt és a hagyományok életben tartása, s továbbéltetése az eljövő nemzedékek számára.