Grönland 2006/2007 fall/winter

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beláthatatlan jégmező, mely vakító fehéren sziporkázik a Nap sugaraiban…A végtelenbe vesző fehérségben néhány sötét sziklacsúcs, kopár hegyorom kandikál elő. Életnek nyoma sincs. A jégsivatagban csak a szél süvölt, és kavargó felhőket lebbent fel a halkan zizegő porhóból…Erről álmodtam…Grönlandról…
A világ legnagyobb és legfagyosabb szigetének északi csücskét mindössze 800  kilométer választja el az Északi- sarktól.  A sziget belsejében örök fagy honol, csak a legdélebbi partokra varázsol a nyár üde zöld pázsitot és virágszőnyeget. Leginkább a délnyugati parton fordulnak elő kisebb falvak, ahol az eszkimók és az európaiak keveredéséből kialakult grönlandi nép lakik.
Juhtenyésztésből, némi zöldségtermesztésből  és a tenger ajándékaiból, azaz halászatból élnek.
Ünnepi öltözetükben az eszkimó viselet díszítőmotívumai élnek tovább.

A kollekció

Grönland fagyos tisztasága ihletett, a múlt és a  jövő. Az ősi indián spirituálé és Kitaro monumentális erejű zenéje. Letisztult, természetes vonalak,  Egyszerűség, tiszta eldolgozás, hordhatóság és kényelem jellemzi modelljeimet, melyek  ezzel együtt a luxusról, az eleganciáról szólnak. Kielégítik a mai klasszikus nő igényeit,  különlegesek, sikkesek, de a finom, természetes, puha anyagoknak, lágy redőzéseknek köszönhetően kényelmesek is. A színek: homokszín, mohazöld és umbra. Az anyagok: gyapjúszövetek, valamint gyapjú- és gyapjú-acryl fonalak .A felületek simák,  jól megfigyelhető vonás a kámzsák megjelenése. Ez egyébként összhangban áll az aleut eszkimók kb. 100-évvel ezelőtti viseletével. További formai jelzések a rejtett gombolás, a raglánujjak, a földig érő hosszúság , a felfújt hatás (pl. alsó abroncsok, puffos átvetők), a befejezettség.
Álmodozó típus vagyok, ezzel együtt kicsit merev és konzervatív, s ez a kettősség csapódik le a végeredményben. A lendületes szoknyák, merész szabásvonalak és a nagyon zárt, testhez  álló felsőrészek mégis valami furcsa harmóniában egyesülnek. Célom nem annyira a meghökkentés,mint a klasszikus értékrendek megtartása volt.