Attila Öröksége 2009/2010 fall/winter

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A Krisztus utáni első évezred Eurázsiájának egyik legnagyobb uralkodója egy nagy tehetségű, nagy szervezőképességű fiatal  király volt, akit sokan csak az „Isten ostora” néven emlegettek.
Ő volt Attila , a hunok vezére.

A magyar történelemkönyvekben méltatlanul kevés szó esik Attiláról, pedig nagy uralkodónknak  múltunk hősies és felemelő időszakát köszönhetjük, melyre büszke szívvel kell emlékeznünk!

Teljes joggal tekinthető az egységes Európa megálmodójának és így nyugodtan ő lehet nem csupán a magyarság eszményképe, hanem a 3. évezred vezetőinek előképe is.
Megtestesíti mindazt az erőt, bátorságot, eltökéltséget és kitartást, méltóságot, egyszersmind alázatot, melyből tanulhatunk, hogy méltók legyünk Attila örökségére.
Egy amerikai történész szerint Attila azért született, hogy felrázza a világot. Korának hőse volt, mítosz, kinek nevét századok múltán is csodálattal emlegetik.

Az „Attila Öröksége” tehát az esztétikai élményen túl ismét fontos üzenetet közvetít.

Hiszen örökölt jussunk a felnövekvő nemzedék, gyermekeink, unokáink számára a gyökerek keresése. A múlt segítségével megtalálni  a jövőt; intuitív módon megérteni olyan fogalmakat, mint történelem, hagyomány, tradíció, hazaszeretet, Ősök, dicsőség , büszkeség és örökség…hogy méltók vagyunk-e rá, és hogyan lehetnénk azok…
Vissza kell tekintenünk, tudnunk kell honnan jöttünk, csak így találhatjuk meg az utat, mely a sikeres jövőbe vezet.
Mára ismét fontosakká váltak a tradicionális értékek, a család, az emberi kapcsolatok, az ebben rejlő stabilitás. A trendekben évről-évre fokozottan felfedezhetünk folklorisztikus elemeket.
Kultúra és öltözködéskultúra, hagyományőrzés és divat mára szerencsére egyre inkább összetartozó fogalmak. Feladatunk e kapocs mind szorosabbá tétele, kutatás és közzététel, a múlt és a hagyományok életben tartása és továbbéltetése az eljövő nemzedék számára.