Haute Noire 2010/2011 fall/winter

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A fekete ahogyan nem is igazi szín, úgy minden szín közül a legerősebb. Pozitív szemszögből az elegancia, a hatalom, a luxus  és a formalitás szimbóluma. A negatív oldalról pedig a gonoszt, a halált és a rejtélyt jelképezi.

A divat rendszeresen megél „fekete korszakokat” időről időre megihleti a tervezőket. 2010-11-es őszi-téli kollekcióm, az Haute Noire is így született. Misztikus korszaka a történelemnek a viktoriánusok kora. Viktória királynő uralkodásának időszaka ez, 1837-től 1901-ig, amit az angol történészek Anglia fénykorának tekintenek.  Az ipari forradalom, a természettudományok, az irodalom és a többi művészeti ág virágzásának  évszázada.
Gondolkodásmód és életszemlélet, melynek alapjai a hagyománytisztelet, titkok, mesék, romantika, az antikhoz való visszatérés.
A misztikus kelet, a gótika és a reneszánsz, a túlzásoktól cseppet sem mentes rokokó, a klasszicizmus és az empír elemeit mind magába olvasztó, ezen stílusok csodás elegyét képező irányzat az, ami a kollekció alapjául szolgált. És a  fekete amilyen kevés, olyan sok tud lenni. Kimeríthetetlen téma, ami nagyon megfog engem.
Induljunk tehát egy különös időutazásra:
Andersen és a Grimm testvérek, Balzac,  Goethe és Edgar Allan Poe, Chopin és Brahms, Schubert és Mendelssohn, Clark Adam és Gustav Eiffel, Van Gogh, Monet és Renoir, Darwin, Curie, Mengyelejev és Semmelweis, Napóleon, Széchenyi és Bismarck… a boszorkányok, a tündérek és vámpírok, manók, éteri lények, hollók és vérfarkasok világába.

A kollekcióhoz ismét nagyszerű muzsikát komponált Kertész Ákos zeneművész.